Laman Coretan Zaidi Razali.. » umum


Assalamualaikum.

Sebut dosa pahala, menjadi cabaran kepada setiap insan kerana ia hanya dapat di “lihat” berdasarkan tahap “kecerahan hati” masing-masing..kalau dulu dalam bentuk “offline” tetapi zaman sekarang sudah termasuk “online”. tetapi berdasarkan musafir ku di dunia online, kelihatan seperti ada manusia yang tidak sedar kewujudan dosa dan pahala. benarkah? atau memang buat buat tak sedar. almaklumlah,bergantung kepada “level” masing-masing. kalau membanyakkan aktiviti berorientasikan pahala tu baguslah, tapi yang menyedihkan ada yang bersungguh-sungguh memperbanyakkan aktiviti dosa mereka.tentulah yang muslim,bukan muslim dah memang kerja mereka(harap mereka pun akan back to fitrah one day). sedarlah wahai saudara-saudaraku, setiap perkataan yang kita coretkan di internet seperti di media sosial ada side effect pada kita. kalau bukan didunia, akhirat sudah pasti. sama-sama muhasabah diri dan ingatlah, apa jua tindakan yang kita lakukan sudah pasti tidak terlepas dari penilaian ALLAH. ALLAHU AKBAR.

rasa banyak buat pahala? alhamdulillah, cuma kawal rasa diri “bagus” supaya ia berpeluang cerah untuk diterima oleh Allah yang maha pengasih dan Maha penyayang. rasa banyak dah buat dosa? tunggu apa lagi, taubat nasuha lah kita. selagi diri belum sampai “expired a.k.a tamat tempoh. Allah Maha Pengampun tauu…tepuk dada tanya iman. jumpa lagi. wasallam. ^_^

Posted October 16th, 2014 by edyanie No Comments »



Assalamualaikum….

terasa lama tidak mencoret sesuatu di laman nih. memang betul-betul jadi “sawang” dah…kenapa? banyak faktor menjadi penyebab.. malas? mungkin…sibuk? boleh la jugak…takde idea? sebab utama kot..hehehe.. apa pun alasannya, memang betul laman ni dah bersawang. mungkin sebab blog bukan lagi medium sosial utama. dengan ada facebook,whatsup n sama geng dengannya yang menyebabkan aku jadi kurang rajin…hari ini tiba-tiba nak menaip sesuatu..

mungkin aku akan mula aktif balik coret-coret dalam nih…itupun bergantung kerajinan dan idea,selain lapang masa yang akan mengelakkan blog ini dari terus bertahun tahun jadi sarang labah-labah. lagipun sekarang nk tulis apa pun, pastikan tidak sensitif, kalau tidak, habislah..disebabkan ada orang yang salah guna kebebasan yang ada, semua terkena..sabor je lah…

ok, jumpa lagi lain coretan.maghrib pun menjelang. selamat bersolat semua ^_^

Posted October 12th, 2014 by edyanie No Comments »



ROKOK…. memang sudah menjadi “barah” kepada manusia. yang dimaksudkan disini bukanlah tertakluk kepada penyakit barah, tetapi ia telah menjadi punca permasalahan sama ada secara sedar atau buat buat tak sedar. kempen dah macam-macam,masih kekal jugak merokok.Hukum haram yang telah diumumkan seantero dunia dipandang sepi, mungkin merasakan dosa haram merokok ini kecil kot. nauzubillah. Ingatlah, tindakan anda merokok bukan sahaja membahayakan diri anda, tetapi lebih banyak bahaya kepada orang sekeliling. Tolonglah jangan pentingkan diri sendiri. bertindaklah untuk keluar dari budaya merokok yang dianggap “macho”(kononnyer) oleh sedikit golongan yang terpedaya. tidak boleh cepat, perlahan-lahan,kerana yang penting TINDAKAN bukan BERI ALASAN. tepuk dada, tanya iman. ingatlah, bukan pahala jer boleh kita perolehi secara berterusan,dosa pun boleh berterusan kita kumpul tanpa sedar. salam ukhwah dariku untuk semua ^_^

p/s: bukan anti perokok, tetapi anti tabiat dan perlakuan merokok. ;)

Posted December 22nd, 2012 by edyanie No Comments »